Mam wiele ulubionych przepisów na makaron i każdy z nich jest dobry na swój sposób. Na przykład ta opcja z groszkiem, kukurydzą i papryką natychmiast przyciąga uwagę różnorodnością kolorów. Przed podaniem lekko posypuję danie sezamem i płatkami chili.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- makaron - 500 g
- sos sojowy - 150 ml
- czosnek - 6 ząbki
- imbir - 50 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- fasolka szparagowa - 50 g
- brokuły - 100 g
- zielony groszek - 50 G
- kukurydza - 50 G
- olej sezamowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż brokuły na małe różyczki i gotuj we wrzącej wodzie przez 3-5 minut.
Pokrój marchewki, paprykę i cebulę w cienkie paski, a kurczaka w paski. Zetrzyj imbir i przełóż czosnek przez prasę.
Gotuj makaron prawie do miękkości zgodnie z instrukcjami producenta. W tym przepisie wolę makaron jajeczny.
Rozgrzej olej sezamowy, włóż do niego imbir i smaż przez kilka minut, mieszając. Dodaj do niego marchewkę, paprykę i cebulę, a po kolejnych 5 minutach kurczaka.
Smaż wszystko razem przez 7 minut, a dopiero potem dodaj fasolę, kukurydzę, groszek, czosnek i brokuły.
Po kolejnych 3 minutach wlej sos sojowy i gotuj warzywa z kurczakiem pod przykryciem.
Po 5 minutach dodaj makaron, wszystko dobrze wymieszaj i podgrzej. Możesz dodać przyprawy do smaku .