dania główne
17.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kukurydzą
1 godz. 0 min.
4 porcje
W tym przepisie wiele z meksykańskich tradycji kulinarnych jest zauważalnych gołym okiem. I nie chodzi tylko o mięso mielone z kukurydzą. Najlepsza ilustracja tego, że nawet banalna zapiekanka ziemniaczana może być bardziej interesująca.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- masło - 50 g
- śmietana - 50 ml
- mięso mielone - 500 g
- papryka - 1 rzecz
- Chili - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- kukurydza - 150 g
- pomidory - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- ser - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki i zetrzyj na puree z masłem i śmietaną.
Pokrój wszystkie warzywa. Zmiel czosnek i chili.
Smaż mięso mielone z cebulą prawie do miękkości. Dodaj chili i paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj kukurydzę, pomidory i czosnek i gotuj pod przykryciem przez 7 minut. Doprawić.
Włóż ziemniaki do formy, a na niej mięso mielone. Posyp tartym serem.
Wyślij zapiekankę do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy