Bez cebuli sałatka Mimoza traci swoją osobliwość. Ale co, jeśli twoje gospodarstwo domowe w ogóle go nie lubi? Spróbuj marynować cebulę w soku z cytryny. Pozostanie chrupiący, ale straci gorycz i specyficzny zapach. Opowiadam mój ulubiony przepis.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 400 g
- ser topiony - 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowany) – 350 g
- marchew (gotowane) – 250 g
- cebula - 2 kawałki
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- majonez - 100 g
- koperek (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, posiekaj, skrop sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Połóż konserwy rybne na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka ze skorupek, oddziel białka od żółtek. Pokrój białka, zmiażdż żółtka widelcem do miękiszu.
Zetrzyj topiony ser, obrane marchewki i ziemniaki.
Użyj pierścienia do gotowania, aby złożyć sałatkę warstwami. Najpierw ułóż ziemniaki, sól i pieprz.
Dodaj warstwę konserw rybnych i marynowanej cebuli.
Białka wymieszać z majonezem i roztopionym serem, ułożyć kolejną warstwą.
Na wierzchu równomiernie rozłóż marchewki, sól i pieprz.
Grubo posyp żółtkami, udekoruj koperkiem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.