Śledź pod futrem jest wysoko na liście moich ulubionych sałatek. Ostatnio gotuję go z pikantnym dressingiem-jogurt mieszam z musztardą, sokiem z cytryny i mielonym imbirem. Ostrość można dostosować do smaku.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- sok z cytryny - 1 art.
- jogurt - 150 ml
- musztarda - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki. Pokrój cebulę, zetrzyj pozostałe warzywa na grubej tarce.
Wymieszaj jogurt, musztardę, sok z cytryny i mielony imbir. Weź część sosu i wymieszaj z sokiem z buraków.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: ziemniaki, cebula, marchew, jajka, śledź i buraki. Po ziemniakach i marchewce dodaj sól, pieprz i obficie posmaruj dressingiem.
Udekoruj gotową sałatkę różowym dressingiem i kruszonką jajeczną na wierzchu, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy