Lubisz sałatki rybne? Wtedy na pewno spodoba ci się Śledź z łososiem pod futrem. Połączenie smaków jest po prostu pyszne! Poza tym ta piękna sałatka na stole zamienia nawet zwykłą kolację w ucztę. Przygotuj się i przekonaj się sam!
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 200 g
- łosoś (lekko solony) – 100 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 180 ml
- pietruszka - 1 gałązka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź, łosoś i obraną cebulę pokrój na małe kawałki.
Ugotowane warzywa i jajka obrać, zetrzeć na grubej tarce.
Na szerokim talerzu ułóż warstwę ziemniaków. Pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Ułóż łososia, marchewkę, śledzie i cebulę na wierzchu. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Jajka ułożyć, posypać solą, pieprzem i przykryć burakami zmieszanymi z majonezem.
Udekoruj gotową sałatkę kwiatem marchewki i ziołami. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby namoczyć wszystkie składniki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy