W mojej rodzinie wszyscy kochają grecką sałatkę, więc często ją gotujemy. Na święta staram się używać nietypowych przepisów na to popularne danie. Jeden z nich opowiem wam dzisiaj. Ryby można piec w folii lub bez.
Składniki
- czerwona ryba - 250 g
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- feta - 120 g
- ogórki - 2 kawałki
- rukola - pół
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz czerwoną rybę i osusz ręcznikami papierowymi.
Posmaruj rybę 1 łyżką oleju, posyp solą, pieprzem i piecz przez 25-30 minut w 200 stopniach.
Pokrój ogórki, schłodzoną rybę i obraną cebulę.
Połącz rukolę, ogórki, ryby, cebulę, oliwki i pokruszoną fetę.
Dodaj sól, oregano, mielony pieprz, sok z cytryny i olej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy