sałatki 22.01.2022

Sałatka z kalmarów z twardym serem i suszonymi śliwkami

20 min
4 porcje
Sałatka z kalmarów z twardym serem i suszonymi śliwkami
SK, stock.adobe.com
0

Być może lepsza kombinacja jest trudna do wymyślenia! Główny nacisk kładziony jest na przepyszne kalmary i słodko-kwaśne śliwki. Moim zdaniem słony ser lepiej podkreśla smaki pozostałych składników. Wypróbuj różne opcje.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić tusze kalmarów, zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez 4 minuty.

Kalmary wyłowić łyżką cedzakową, ostudzić i pokroić.

Opłucz suszone śliwki i zalej gorącą wodą przez 10 minut.

Odcedź, osusz suszone śliwki i drobno posiekaj.

Obierz jajka i posiekaj.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Połącz kalmary, jajka, suszone śliwki i ser. Zachowaj trochę sera do dekoracji.

Dodaj czosnek, mielony pieprz, sól i majonez przepuszczony przez prasę.

Wymieszaj i połóż sałatkę na talerzu. Posyp grubo serem na wierzchu. Możesz ozdobić suszonymi śliwkami, jagodami lub świeżymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy