Być może lepsza kombinacja jest trudna do wymyślenia! Główny nacisk kładziony jest na przepyszne kalmary i słodko-kwaśne śliwki. Moim zdaniem słony ser lepiej podkreśla smaki pozostałych składników. Wypróbuj różne opcje.
Składniki
- kalmary (mrożone) – 400 g
- ser (solidny) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- suszone śliwki (bez pestek) – 60 g
- czosnek - 2 ząbki
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić tusze kalmarów, zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez 4 minuty.
Kalmary wyłowić łyżką cedzakową, ostudzić i pokroić.
Opłucz suszone śliwki i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki i drobno posiekaj.
Obierz jajka i posiekaj.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz kalmary, jajka, suszone śliwki i ser. Zachowaj trochę sera do dekoracji.
Dodaj czosnek, mielony pieprz, sól i majonez przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj i połóż sałatkę na talerzu. Posyp grubo serem na wierzchu. Możesz ozdobić suszonymi śliwkami, jagodami lub świeżymi ziołami.