Daikon to popularne azjatyckie warzywo. Jest podobny do czarnej rzodkiewki, ale smak jest łagodniejszy i całkowicie pozbawiony goryczy. W tej sałatce daikon doskonale uzupełnia koreańską marchewkę. Lubię dodawać mielony imbir, ale można go zastąpić czerwoną papryką.
Składniki
- marchew - 300 g
- daikon - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i daikon na specjalnej tarce.
Wymieszaj marchewki z solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Daikon w osobnej misce posyp mielonym imbirem i skrop octem ryżowym.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj rozgrzany do czerwoności olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy