sałatki 11.02.2022

marchewka po koreańsku z daikonem

10 min
4 porcje
Marchewka po koreańsku z daikonem
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Daikon to popularne azjatyckie warzywo. Jest podobny do czarnej rzodkiewki, ale smak jest łagodniejszy i całkowicie pozbawiony goryczy. W tej sałatce daikon doskonale uzupełnia koreańską marchewkę. Lubię dodawać mielony imbir, ale można go zastąpić czerwoną papryką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj marchewki i daikon na specjalnej tarce.

Wymieszaj marchewki z solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Daikon w osobnej misce posyp mielonym imbirem i skrop octem ryżowym.

Połącz oba półfabrykaty, dodaj rozgrzany do czerwoności olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy