Kontynuujemy nasze eksperymenty kulinarne. Następna jest przepyszna sałatka z funchozą. W Tajlandii nazywa się to" Yam Wun sen", co oznacza"sałatkę ze szklanym makaronem". To danie ma wiele przepisów, ale zawsze są pikantne i kwaśne.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 10 sztuk
- kalmary (gotowane) – 200 g
- Grzyby drzewne (smażone) – 20 g
- Funchoza - 200 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- sos rybny - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.
Zalej Funchozę wrzącą wodą i przykryj przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój grzyby drzewne i marchewki w cienkie paski.
Posiekaj ugotowane kalmary.
Wymieszaj funchozę, krewetki, kalmary, grzyby drzewne i marchewkę.
Osobno wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj zmielony imbir, sól, cukier i wymieszaj. Poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.