sałatki 22.01.2022

Sałatka z owoców morza i funchozy

20 min
5 porcji
Sałatka z owoców morza i funchozy
nutria3000, stock.adobe.com
0

Kontynuujemy nasze eksperymenty kulinarne. Następna jest przepyszna sałatka z funchozą. W Tajlandii nazywa się to" Yam Wun sen", co oznacza"sałatkę ze szklanym makaronem". To danie ma wiele przepisów, ale zawsze są pikantne i kwaśne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.

Zalej Funchozę wrzącą wodą i przykryj przez 5 minut.

Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój grzyby drzewne i marchewki w cienkie paski.

Posiekaj ugotowane kalmary.

Wymieszaj funchozę, krewetki, kalmary, grzyby drzewne i marchewkę.

Osobno wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.

Dodaj zmielony imbir, sól, cukier i wymieszaj. Poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy