Często gotuję sałatki z kapusty pekińskiej. Są lekkie, smaczne i proste. Ostatnio bardzo podobał mi się przepis z pieczoną papryką i migdałami. Ciekawe połączenie smaków i aromatów. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej czosnku.
Składniki
- kapusta pekińska - 350 g
- papryka - 250 g
- migdały - garść
- Zieleń (Dowolna) – 3 gałązki
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kapustę pekińską, osusz i obierz górne liście.
Pokrój główkę kapusty na pół, a następnie posiekaj w paski.
Migdały suszyć przez kilka minut na patelni.
Posiekaj warzywa i migdały.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj paprykę i smaż przez 4-5 minut.
Połącz kapustę, sól i sok z cytryny w misce.
Dodaj zioła, migdały i paprykę wraz z masłem. Wszystko dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy