sałatki 22.01.2022

Sałatka z marchwi i wodorostów

10 min
3 porcje
Sałatka z marchwi i kapusty morskiej
Marika, stock.adobe.com
0

Marynowana kapusta morska sprzedawana w sklepach jest już gotowa do spożycia. Dodaj trochę cebuli, soczystej marchewki, oleju, a otrzymasz bardzo smaczną sałatkę. Z przypraw najlepiej nadaje się mielona kolendra lub czarny pieprz.

Składniki

  • kapusta morska (marynowane) – 350 g
  • marchew (soczysty) – 1 rzecz
  • cebula - pół
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój marchewki i obraną cebulę.

Posiekaj kapustę morską nożyczkami kuchennymi. Jeśli długość Ci odpowiada, pomiń ten krok.

W małym naczyniu połącz sól, cukier, mielony pieprz, olej i sok z cytryny.

Połącz kapustę morską, marchewkę i cebulę.

Wlej przygotowany dressing i wymieszaj.

Gotową sałatkę można posypać sezamem lub posiekaną zieloną cebulą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy