Uwielbiam pikantne sałatki w stylu koreańskim. Są łatwe w przygotowaniu, zawsze są pachnące i smaczne. Możesz podawać takie dania z mięsem, rybami, owsianką, makaronem lub puree ziemniaczanym. Jeśli nie lubisz pikantnych, lepiej nie dodawać czerwonej papryki.
Składniki
- bakłażany (Młody) – 300 g
- papryka - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- korzeń selera - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- ocet winny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w kostkę i moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut.
Połóż bakłażany na papierowej serwetce i osusz.
Podgrzej 2 łyżki na patelni. l olej roślinny, włóż bakłażany i smaż do miękkości.
Obierz cebulę, bułgarską i ostrą paprykę, posiekaj.
Zetrzyj korzeń selera na specjalnej tarce.
Obierz czosnek, lekko zmiażdż rękojeścią noża i posiekaj.
Połącz pieczony bakłażan, czosnek, cebulę, korzeń selera i oba rodzaje pieprzu.
Dodaj sól, mielony pieprz, ocet i pozostały olej. Delikatnie wymieszaj sałatkę, przykryj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.