sałatki 22.01.2022

Sałatka "barwy lata"

30 min
4 porcje
Sałatka
Julia Romaszko, stock.adobe.com
0

Uwielbiam pikantne sałatki w stylu koreańskim. Są łatwe w przygotowaniu, zawsze są pachnące i smaczne. Możesz podawać takie dania z mięsem, rybami, owsianką, makaronem lub puree ziemniaczanym. Jeśli nie lubisz pikantnych, lepiej nie dodawać czerwonej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w kostkę i moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut.

Połóż bakłażany na papierowej serwetce i osusz.

Podgrzej 2 łyżki na patelni. l olej roślinny, włóż bakłażany i smaż do miękkości.

Obierz cebulę, bułgarską i ostrą paprykę, posiekaj.

Zetrzyj korzeń selera na specjalnej tarce.

Obierz czosnek, lekko zmiażdż rękojeścią noża i posiekaj.

Połącz pieczony bakłażan, czosnek, cebulę, korzeń selera i oba rodzaje pieprzu.

Dodaj sól, mielony pieprz, ocet i pozostały olej. Delikatnie wymieszaj sałatkę, przykryj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy