Kolejny ciekawy przepis na świąteczny stół. Docenią go wegetarianie i zwolennicy prawidłowego odżywiania. Możesz gotować z pomarańczami lub mandarynkami. W drugim przypadku polecam dodać trochę soku z cytryny.
Składniki
- Burak (gotowane) – 300 g
- pomarańczowy - 2 kawałki
- suszone śliwki (bez pestek) – 5 sztuk
- orzeszki ziemne - 50 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój buraki i obrane pomarańcze.
Osusz orzeszki ziemne na patelni i zmiel w blenderze.
Umyj suszone śliwki wrzącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Połącz buraki, pomarańcze, suszone śliwki, sól i mielony pieprz.
Dopraw sałatkę oliwą z oliwek i posyp orzeszkami ziemnymi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy