Zdrowe i smaczne sałatki z owoców morza od dawna są zakorzenione w świątecznym menu. Każdy kucharz ma kilka swoich dań koronnych na ten temat i oczywiście nie jestem wyjątkiem. Opowiadam mój ulubiony przepis.
Składniki
- kalmary (schłodzone) – 2 tusze
- krewetki (obrane) – 200 g
- małże (schłodzone) – 150 g
- Ośmiornica (schłodzony) – 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- marchew - 1 rzecz
- szpinak - 50 g
- sałata - 50 g
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz tusze kalmarów we wrzącej wodzie na 30 sekund i włóż do ostygnięcia na talerzu.
Pokrój schłodzone kalmary, warzywa, szpinak i liście sałaty.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż krewetki, małże, ośmiornice i smaż przez 4-6 minut.
Dodaj kalmary, czosnek przepuszczony przez prasę, sól i pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Połącz liście sałaty, szpinak, marchewkę, zioła i owoce morza.
Dopraw solą, dopraw olejem, sokiem z cytryny i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy