Jakoś w moich eksperymentach kulinarnych znalazłem ten przepis. Przyciągnął mnie swoją prostotą i oczywiście egzotycznością. Szczególnie podobało mi się to, że warzywa są używane na surowo. Danie okazuje się smaczne i zdrowe.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- rzodkiewka - 100 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Sezam - 1 S. L.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet winny - 1 art.
- mielony imbir - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj rzodkiewkę i marchewkę na specjalnej tarce.
Obierz cebulę i posiekaj.
Sezam lekko wysusz na patelni.
Połącz funchozę, rzodkiewkę, sezam, marchewkę i cebulę.
Osobno wymieszaj ocet winny, olej sezamowy, mielony imbir i sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać zioła, czosnek lub orzechy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy