sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy i małży

25 min
4 porcje
Sałatka z funchozy i małży
Chounchom, stock.adobe.com
0

Funchoza to popularny produkt kuchni azjatyckiej. Często nazywany jest makaronem "szklanym". Ponieważ jesteś nią zainteresowany, radzę przygotować tę wspaniałą sałatkę. Najlepiej smakuje z małżami marynowanymi w ostrym sosie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć makaron do durszlaka, opłucz i odstaw, aby płyn spłynął.

Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż mieloną wieprzowinę do miękkości.

Dodaj zmielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.

Posiekaj warzywa i obraną cebulę.

Połącz funchozę, małże, zioła, mięso mielone i cebulę.

Osobno wymieszaj sos rybny, pozostały olej, ocet i sól. Wymieszaj i poczekaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.

Wlej powstały sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz naczynie przez 30 minut w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy