Funchoza to popularny produkt kuchni azjatyckiej. Często nazywany jest makaronem "szklanym". Ponieważ jesteś nią zainteresowany, radzę przygotować tę wspaniałą sałatkę. Najlepiej smakuje z małżami marynowanymi w ostrym sosie.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- mielona wieprzowina - 100 g
- małże (marynowane) – 200 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- Zieleń (Dowolna) – 20 g
- sos rybny - 1 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony imbir - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka, opłucz i odstaw, aby płyn spłynął.
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż mieloną wieprzowinę do miękkości.
Dodaj zmielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posiekaj warzywa i obraną cebulę.
Połącz funchozę, małże, zioła, mięso mielone i cebulę.
Osobno wymieszaj sos rybny, pozostały olej, ocet i sól. Wymieszaj i poczekaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.
Wlej powstały sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz naczynie przez 30 minut w lodówce.