
Sos tkemali można przygotować w różnych odmianach, w tym nie tylko ze śliwek. Na przykład taki sos winogronowy okazuje się bardzo smaczny i oryginalny. Mówię Ci, jak najlepiej go ugotować. I możesz wybrać odmianę winogron według własnego gustu.
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- cukier - 2 szklanki
- imbir (tarty) – 1 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 0.5 łyżeczka
- ocet winny - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel winogrona w blenderze i gotuj puree przez 20 minut.
Dodaj ocet, zagotuj i pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć.
Przetrzyj sos przez sito.
Dodaj posiekaną paprykę, czosnek i wszystkie przyprawy.
Gotuj sos przez kolejne pół godziny na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy