
Gruziński sos jest popularny daleko poza ojczyzną. Zwykle robi się go z pomidorów i papryki. Często zdarzają się różne odmiany, które również są godne uwagi. Tak, moim zdaniem, jest satsebeli ze śliwki wiśniowej. Przygotujmy to razem!
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 2 kawałki
- pietruszka - 10 g
- orzechy włoskie - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- cukier - 3 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwkę wiśniową na pół, obierz, posiekaj.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, usuń nasiona, drobno posiekaj.
Przełóż śliwkę wiśniową, cebulę, ostrą paprykę, pietruszkę i orzechy przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Często mieszaj sos, ponieważ ma tendencję do przypalania się.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy