sosy 14.06.2023

satsebeli ze śliwki wiśniowej

30 min
6 porcji
Satsebeli ze śliwki wiśniowej
Anna Bogush, stock.adobe.com
0

Gruziński sos jest popularny daleko poza ojczyzną. Zwykle robi się go z pomidorów i papryki. Często zdarzają się różne odmiany, które również są godne uwagi. Tak, moim zdaniem, jest satsebeli ze śliwki wiśniowej. Przygotujmy to razem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwkę wiśniową na pół, obierz, posiekaj.

Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, usuń nasiona, drobno posiekaj.

Przełóż śliwkę wiśniową, cebulę, ostrą paprykę, pietruszkę i orzechy przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Często mieszaj sos, ponieważ ma tendencję do przypalania się.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy