sosy 08.02.2022

sos grzybowy ze śmietaną

25 min
4 porcje
Sos grzybowy ze śmietaną
0

Chcesz uzupełnić pyszne danie sosem? W większości przypadków najlepiej sprawdza się sos grzybowy ze śmietaną. Jego delikatny smak i dyskretny aromat doskonale współgrają z wieloma produktami. Mięso, ziemniaki — makaron-wszystko smakuje lepiej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pieczarki dokładnie opłucz i pokrój na małe kawałki.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz cebulę i posiekaj.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zmniejsz temperaturę, wlej białe wino i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.

Sos grzybowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy