Mokcachino ma bogaty czekoladowy smak, który nadaje mu kakao. Dlatego w przypadku przepisu bardzo ważne jest, aby wziąć kakao w proszku bez dodatkowych dodatków. W razie potrzeby mockachino można udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą.
Składniki
- Kawa mielona - 1 łyżeczka
- kakao (proszek) – 1 art.
- cukier - do smaku
- mleko - 250 ml
- esencja waniliowa - 1-2 krople
- cynamon (do zgłoszenia) – 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż cukier, kawę i kakao do Turku (lub małego rondla), wlej 200 ml mleka. Umieść na kuchence i zagotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie trzeba gotować.
Dodaj esencję waniliową i zdejmij z ognia. Wlej napój przez drobne sito do szklanki, napełniając go w trzech czwartych.
Ubij pozostałe mleko, aż się spieni. Delikatnie wlej do szklanki.
Posyp cynamonem na wierzchu i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy