Wielu uważa, że kwas chlebowy to letni napój. W rzeczywistości możesz go ugotować o każdej porze roku. Na przykład w połowie września nadchodzi świetny czas na kwas żurawinowy. Oprócz jagód w przepisie stosuje się suche drożdże, cukier i kwas cytrynowy.
Składniki
- żurawina - 1 kg
- cukier - 350 g
- suche drożdże - 1 art.
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żurawinę i zetrzyj ją tłuczkiem, aż stanie się papkowata.
Dodaj wodę, gotuj przez 5 minut i ostudź do 35 stopni.
Weź niewielką ilość płynu i wymieszaj z drożdżami.
W emaliowanym rondlu połącz ciepły kompot, cukier, kwas cytrynowy i półfabrykat z drożdżami. Wymieszaj, przykryj gazą i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.
Odcedź, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki na kolejne 3 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy