napoje 02.06.2023

kwas żurawinowy

15 min
20 porcji
Kwas żurawinowy — prosty i pyszny przepis, jak gotować krok po kroku
olyina, stock.adobe.com
0

Wielu uważa, że kwas chlebowy to letni napój. W rzeczywistości możesz go ugotować o każdej porze roku. Na przykład w połowie września nadchodzi świetny czas na kwas żurawinowy. Oprócz jagód w przepisie stosuje się suche drożdże, cukier i kwas cytrynowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żurawinę i zetrzyj ją tłuczkiem, aż stanie się papkowata.

Dodaj wodę, gotuj przez 5 minut i ostudź do 35 stopni.

Weź niewielką ilość płynu i wymieszaj z drożdżami.

W emaliowanym rondlu połącz ciepły kompot, cukier, kwas cytrynowy i półfabrykat z drożdżami. Wymieszaj, przykryj gazą i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.

Odcedź, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki na kolejne 3 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy