Kwas chlebowy wkradł się do naszej kultury tak dawno temu, że jest stale wspominany w pieśniach ludowych, wierszach i literaturze. Oprócz klasycznych przepisów na chleb wyróżnia się kwas lniany - równie popularny, niezwykle zdrowy, niskokaloryczny i po prostu bardzo niezwykły.
Składniki
- woda - 3 L
- nasiona lnu - 160 g
- rodzynki - 100 g
- czarny chleb - 400 g
- cukier - 300 g
- suche drożdże - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wysusz chleb na bułce tartej, posiekaj, dodaj cukier i zalej gorącą wodą.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do około 35 stopni. Dodaj drożdże, rodzynki i wymieszaj.
Dodaj siemię lniane zmielone w młynku do kawy.
Wymieszaj kwas chlebowy i pozostaw go na 2-3 Stuki w ciemnym, ciepłym miejscu.
Odcedź kwas chlebowy i dodaj więcej cukru, jeśli chcesz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy