napoje 13.06.2023

galaretka jabłkowa

30 min
8 porcji
Kisiel jabłkowy
katekrsk, stock.adobe.com
0

Jabłka są często używane do gotowania. Przygotowują desery, kompoty i wszelkiego rodzaju preparaty na zimę. Niestety galaretka jabłkowa jest rzadko spotykana w tym asortymencie. I na próżno jest to bardzo smaczny napój, który każdy z łatwością przygotuje.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i łodygi, posiekaj.

Włóż owoce do rondla, zalej 2 litry wody i gotuj przez 15 minut.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Wymieszaj z cukrem i ponownie zagotuj.

W osobnym pojemniku wymieszaj skrobię z zimną wodą.

Wlej półfabrykat ze skrobią do gotującego się kompotu, ciągle mieszając. Gotuj przez 2-3 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy