Jeśli nie możesz nakarmić swojej rodziny owocami witaminowymi, skorzystaj z tego przepisu. Kompot z dyni z pomarańczą i cytryną zwykle wszyscy piją z przyjemnością. Możesz bezpiecznie ugotować duży garnek, napój szybko zniknie z lodówki.
Składniki
- Dynia - 500 g
- pomarańczowy - 2 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 200 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój miąższ dyni, zalej 1 litrem zimnej wody i gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia.
Zmiel w blenderze, aż będzie gładki.
Obierz pomarańcze i cytrynę, pokrój.
W głębokim rondlu zagotuj wodę, dodaj cytrusy i półfabrykat z dyni.
Gotuj przez 5 minut, dodaj cukier i zdejmij z ognia. Zaparz kompot pod przykryciem przez 30 minut. Aby uzyskać najlepszy efekt, polecam owinąć patelnię grubym ręcznikiem.
Odcedź kompot, wlej do przygotowanych pojemników i wstaw do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy