Dzisiaj z przyjemnością powiem Ci, jak gotować kwas porzeczkowy w domu. Napój okazuje się niezwykle aromatyczny i smaczny. Polecam podawać na zimno, dodając do szklanki kilka kostek lodu i gałązkę pachnącej mięty.
Składniki
- czarna porzeczka - 500 g
- suche drożdże - 1 art.
- cukier - 250 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- rodzynki - 10 sztuk
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, dokładnie opłucz i zmiel w blenderze.
W głębokim rondlu połącz wodę, kwas cytrynowy i porzeczkę. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i schłodzić do 35 stopni.
Odcedź, dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj, przykryj gazą i pozostaw na 1 dzień w ciemnym, ciepłym miejscu.
Wlej kwas chlebowy do plastikowych butelek, do każdej dodaj rodzynki. Szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 4 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy