napoje 23.05.2023

kwas jarzębinowy

15 min
4 porcje
Kwas jarzębinowy
YUABOG, stock.adobe.com
0

Orzeźwiający kwas jarzębinowy z łatwością stanie się bardziej naturalną i zdrową alternatywą dla tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie słodkich i gazowanych napojów. Jest to również doskonałe rozwiązanie odwiecznego pytania - co jeszcze ugotować z jarzębiny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyślij jarzębinę do słoika, przykryj cukrem, zalej 2 litrami wrzącej wody i ostudź do temperatury pokojowej.

Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją.

Wlać do jarzębiny, przykryć gazą i pozostawić kwas chlebowy w ciemnym miejscu na 3 dni.

Wlej zakwas, dodaj cukier i pozostaw na kolejne 3 dni.

Odcedź kwas chlebowy, dodaj rodzynki i butelkuj.

Pozostaw na kolejny dzień w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy