Domowy kwas chlebowy jest zawsze lepszy niż sklep. I to nie tylko dlatego, że w tym przypadku dokładnie znasz skład i sam nim zarządzasz. Ale także dlatego, że w domu można przygotować znacznie więcej różnych opcji. Na przykład biały kwas chlebowy z mąki żytniej.
Składniki
- mąka żytnia - 12 art.
- cukier - 7 art.
- woda - 2 szklanki
- rodzynki - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj 8 łyżek mąki z wodą, aż będzie gładka.
Dodaj 3 łyżki Saary i rodzynki.
Przykryj zakwas ręcznikiem i pozostaw w cieple na około 3-4 dni.
Odcedź zakwas, wlej do 3-litrowego słoika i dodaj wodę prawie do góry.
Dodaj pozostały cukier i mąkę i wymieszaj.
Przykryj kwas chlebowy i pozostaw na 2 dni w komantowej temperaturze.
Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy