napoje 22.05.2023

kwas chlebowy z rodzynkami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas chlebowy z rodzynkami
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy to tradycyjny napój o bogatej historii i znaczeniu kulturowym. Ma orzeźwiający smak, zdrowe właściwości i jest dostępny dla wszystkich. Jest łatwy nie tylko do kupienia, ale także do samodzielnego przygotowania. Na przykład taki kwas chlebowy z rodzynkami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój chleb i wysusz bułkę tartą w dowolny sposób.

Zagotuj wodę z cukrem. Wlać szklankę syropu, schłodzić do 35 stopni i rozcieńczyć w nim drożdże.

Posyp bułką tartą pozostałym syropem. Dodaj tam drożdże, przykryj wszystko gazą i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

Odcedź kwas chlebowy, wlej do czystych, suchych butelek i dodaj do każdej rodzynki.

Pozostaw na kolejne 1-2 dni w cieple, a następnie ostudź.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy