Kwas chlebowy to tradycyjny napój o bogatej historii i znaczeniu kulturowym. Ma orzeźwiający smak, zdrowe właściwości i jest dostępny dla wszystkich. Jest łatwy nie tylko do kupienia, ale także do samodzielnego przygotowania. Na przykład taki kwas chlebowy z rodzynkami.
Składniki
- chleb (żyto) – 400 g
- rodzynki - 1 garść
- cukier - 80 g
- woda - 3 L
- suche drożdże - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb i wysusz bułkę tartą w dowolny sposób.
Zagotuj wodę z cukrem. Wlać szklankę syropu, schłodzić do 35 stopni i rozcieńczyć w nim drożdże.
Posyp bułką tartą pozostałym syropem. Dodaj tam drożdże, przykryj wszystko gazą i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Odcedź kwas chlebowy, wlej do czystych, suchych butelek i dodaj do każdej rodzynki.
Pozostaw na kolejne 1-2 dni w cieple, a następnie ostudź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy