Czy wiesz, że kawa może być nie tylko słodka, ale także słona? Nie dręczę się oczekiwaniem i od razu podzielę się oryginalnym przepisem na przygotowanie słonego orzeźwiającego napoju. Być może spodoba ci się tak bardzo, że zastąpi zwykłą kawę z cukrem.
Składniki
- Kawa mielona - 1 art.
- woda - 150 ml
- cukier (opcjonalnie) – 1/2 łyżeczka
- sól - 3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej ulubioną mieloną kawę do Turku.
Dodaj drobną lub grubo zmieloną sól (koniecznie nie jodowaną!).
Opcjonalnie w tym momencie możesz dodać cukier. Jeśli chcesz spróbować prawdziwego smaku słonej kawy, po prostu pomiń ten krok.
Napełnij zawartość Turki gorącą wodą i zaparz kawę na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Gorący napój wlej do kubków i ciesz się! Możesz uzupełnić kawę ulubionym syropem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy