napoje 11.04.2023

herbata z rokitnika i pomarańczy

15 min
2 porcje
Herbata z rokitnikiem i pomarańczą
vigenmnoyan, stock.adobe.com
0

Herbata z rokitnika i pomarańczy to świetna opcja na rozgrzewający napój na okres jesienno-zimowy. Pomaga przy przeziębieniach i grypie, a wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmocnić odporność. Jasna i aromatyczna herbata spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mrożony rokitnik polej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Pokrój pomarańczę w plasterki.

W czajniku umieść połowę jagód i plasterki pomarańczy. Pamiętaj o pozostałym rokitniku widelcem, aby jagody wypuściły sok. Wyślij je do zaparzacza.

Zagotuj wodę i zalej zawartość czajnika stromą wrzącą wodą. Następnie zawiń czajnik i pozwól herbacie parzyć przez 10-15 minut.

Wlej gorącą herbatę do filiżanek, dodaj miód do smaku i ciesz się. Uwaga: aby miód zachował swoje korzystne właściwości, nigdy nie dodawaj go do zbyt gorącego napoju (optymalna temperatura to 50-60°C).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy