Herbata z rokitnika i pomarańczy to świetna opcja na rozgrzewający napój na okres jesienno-zimowy. Pomaga przy przeziębieniach i grypie, a wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmocnić odporność. Jasna i aromatyczna herbata spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
- Rokitnik (mrożony) – 50 g
- pomarańczowy - 50 g
- woda - 250 ml
- miód - do smaku
- przyprawy i przyprawy (cynamon, imbir itp.) – opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mrożony rokitnik polej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Pokrój pomarańczę w plasterki.
W czajniku umieść połowę jagód i plasterki pomarańczy. Pamiętaj o pozostałym rokitniku widelcem, aby jagody wypuściły sok. Wyślij je do zaparzacza.
Zagotuj wodę i zalej zawartość czajnika stromą wrzącą wodą. Następnie zawiń czajnik i pozwól herbacie parzyć przez 10-15 minut.
Wlej gorącą herbatę do filiżanek, dodaj miód do smaku i ciesz się. Uwaga: aby miód zachował swoje korzystne właściwości, nigdy nie dodawaj go do zbyt gorącego napoju (optymalna temperatura to 50-60°C).