Dzisiaj przygotujemy espresso z pomocą Turki. Prawdziwy, mocny, lekko gorzki orzeźwiający napój jest ulubieńcem amatorów i podstawą wielu napojów kawowych. Jeśli nie masz pojęcia, jak rozpocząć dzień bez porcji kofeiny, ten przepis jest dla ciebie.
Składniki
- Kawa mielona - 15 g
- woda - 35 ml
- cukier - do smaku
- sól - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W Turku połącz zmieloną kawę, sól i cukier do smaku, wymieszaj.
Umieść Turka na małym ogniu i podgrzej mieszaninę na sucho.
Na patelni podgrzej wodę do 30-40°C.
Wlej podgrzaną wodę do Turku i zagotuj napój. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij turkę z ognia. Zawartość dobrze wymieszaj.
Następnie włóż Turka z napojem do ognia i ponownie zagotuj. Poczekaj, aż na powierzchni utworzą się bąbelki i zdejmij turkę z ognia.
Przykryj Turka spodkiem i pozostaw do zaparzenia na 5-7 minut.
Wlej gorące espresso do filiżanki i ciesz się orzeźwiającym smakiem napoju.