napoje 11.04.2023

kawa espresso

7 min
1 porcja
Kawa espresso
JackStock, stock.adobe.com
0

Dzisiaj przygotujemy espresso z pomocą Turki. Prawdziwy, mocny, lekko gorzki orzeźwiający napój jest ulubieńcem amatorów i podstawą wielu napojów kawowych. Jeśli nie masz pojęcia, jak rozpocząć dzień bez porcji kofeiny, ten przepis jest dla ciebie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W Turku połącz zmieloną kawę, sól i cukier do smaku, wymieszaj.

Umieść Turka na małym ogniu i podgrzej mieszaninę na sucho.

Na patelni podgrzej wodę do 30-40°C.

Wlej podgrzaną wodę do Turku i zagotuj napój. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij turkę z ognia. Zawartość dobrze wymieszaj.

Następnie włóż Turka z napojem do ognia i ponownie zagotuj. Poczekaj, aż na powierzchni utworzą się bąbelki i zdejmij turkę z ognia.

Przykryj Turka spodkiem i pozostaw do zaparzenia na 5-7 minut.

Wlej gorące espresso do filiżanki i ciesz się orzeźwiającym smakiem napoju.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy