Wraz z nadejściem jesieni chcę czegoś rozgrzewającego. Cappuccino z dyni to idealny napój w tym czasie czas! Delikatny aromat cynamonu i słodkawy smak dyni stworzą ciepłą i przytulną atmosferę. Ten napój można podawać gościom lub po prostu delektować się nim sam. Ponadto jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze.
Składniki
- Dynia - 60 g
- Kawa (mocny) – 100 ml
- mleko - 50 ml
- miód - 1 łyżeczka
- mielony imbir - 1 szczypta
- mielony cynamon - 1 szczypta
- Goździk (mielona) – 1 szczypta
- kardamon (mielony) – 1 szczypta
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj dynię, dodaj łyżkę wody i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
Zmiel blenderem z przyprawami i miodem.
Dodaj kawę do dyni i ubij jeszcze raz.
Wlać do kubka.
Oddzielnie ubij gorące mleko na pianę i wlej na wierzch.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy