Kwas chlebowy z otrębów jest bogaty w błonnik i witaminy z grupy B, co pomaga poprawić trawienie i ogólną kondycję organizmu. Tak więc ten przepis na pewno zainteresuje tych, którzy przestrzegają właściwego odżywiania. Pomocne mogą być również letnie napoje bezalkoholowe.
Składniki
- otręby - 1.5 kg
- mąka kukurydziana - 100 g
- suche drożdże - 10 g
- biały chleb - 1 plasterek
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj 500 g otrębów, mąki kukurydzianej, kromek chleba i drożdży.
Napełnij ciepłą wodą, aby całkowicie przykryła otręby.
Wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na jeden dzień w cieple.
Odcedź zakwas.
Wymieszaj zakwas i pozostałe otręby.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na kolejne 2 dni.
Odcedź kwas chlebowy, butelkuj i przechowuj w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy