napoje 28.05.2023

kwas chlebowy z otrębów w domu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas z otrębów w domu
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy z otrębów jest bogaty w błonnik i witaminy z grupy B, co pomaga poprawić trawienie i ogólną kondycję organizmu. Tak więc ten przepis na pewno zainteresuje tych, którzy przestrzegają właściwego odżywiania. Pomocne mogą być również letnie napoje bezalkoholowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj 500 g otrębów, mąki kukurydzianej, kromek chleba i drożdży.

Napełnij ciepłą wodą, aby całkowicie przykryła otręby.

Wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na jeden dzień w cieple.

Odcedź zakwas.

Wymieszaj zakwas i pozostałe otręby.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na kolejne 2 dni.

Odcedź kwas chlebowy, butelkuj i przechowuj w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy