napoje 13.06.2023

kompot ze śliwek

10 min
12 porcji
Kompot ze śliwek
AVAKA photo, stock.adobe.com
0

Smak przyszłego napoju zależy od jakości owoców i wody. Polecam gotować z Bogatyrskiej, węgierskiej i wczesnej zarecznej. Kompotu ze śliwek nie trzeba długo gotować. Trzy minuty gotowania wystarczą, aby woda została przetworzona, a witaminy nie zniknęły.

Składniki

  • śliwki - 500 g
  • cukier - do smaku
  • woda (filtrowane) – 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki na pół, obierz, posiekaj.

Zagotuj wodę, dodaj owoce i gotuj przez 3 minuty.

Wyłącz ogień, lekko ostudź kompot i dodaj cukier.

Wymieszaj, przykryj i zaparzaj przez 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy