Jeśli lubisz kwas chlebowy, radzę wypróbować różne opcje, a nie tylko klasyczny chleb. Co więcej, wszystkie z nich są łatwe do samodzielnego przygotowania. Potrzeba czasu, ale wysiłek jest minimalny. Na przykład Złap przepis na pełnoziarnisty kwas owsiany.
Składniki
- płatki owsiane - 300 g
- owies - 10 art.
- kefir - 100 ml
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj owies z płatkami.
Wyślij do 3-litrowego słoika, napełnij kefirem i dodaj wodę, nie sięgając 10 cm do szyi.
Wymieszaj, przykryj plastikową pokrywką i pozostaw słoik w ciepłym miejscu na 2 dni.
Odcedź zakwas.
Napełnij ciasto 3-4 szklankami wody i wyciśnij. Wymieszaj ten płyn z zakwasem.
Wlej kwas chlebowy do słoików i pozostaw w cieple na kolejne 18-20 godzin.
Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy