Jednym z najbardziej oryginalnych i jednocześnie smacznych sposobów gotowania kwasu chlebowego jest zrobienie go z cykorii. Proces ten wymaga czasu, ale technologia jest bardzo prosta. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś kwasu chlebowego, na pewno możesz to łatwo zrobić. Mówię więcej.
Składniki
- cykoria - 1 art.
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
- cukier - 200 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz cykorię, cukier i kwas cytrynowy.
Przykryj wodą i zagotuj.
Schłodzić obrabiany przedmiot do 40 stopni i rozpuścić w nim drożdże.
Przykryj garnek gazą i pokrywką i pozostaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Wlej kwas chlebowy do słoików i pozostaw na kolejne 1-2 dni w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy