Galaretka zawiera wiele zdrowych witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Szczególnie taka przydatna galaretka z czerwonej porzeczki. Dzięki pierwiastkom śladowym w świeżych jagodach jest dobry dla odporności. A ze względu na swoją lepką konsystencję – również do trawienia.
Składniki
- czerwona porzeczka - 300 g
- cukier - 100 g
- skrobia - 3 art.
- woda - 1.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oderwij porzeczki od gałązek. Wyciśnij z niego sok w dowolny sposób.
Dodaj cukier do ciasta, zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut.
Odcedź bulion i ponownie zagotuj.
Mieszaj skrobię w soku z porzeczek, aż się rozpuści.
Powoli wlej go do wywaru, mieszając.
Gotuj galaretkę przez kolejne 3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy