przekąski 05.07.2023

pasztet ze świeżej makreli

25 min
4 porcje
Pasztet ze świeżej makreli
eqroy, stock.adobe.com
0

Najczęściej takie przekąski są przygotowywane z wątroby, grzybów i mięsa. Oferuję oryginalny przepis na pasztet ze świeżej makreli. Możesz gotować z schłodzonych i mrożonych ryb. Staraj się preferować nieuszkodzone tusze średniej wielkości.

Składniki

  • makrela (świeża) – 2 kawałki
  • marchew - 150 g
  • cebula - 2 kawałki
  • śmietana - 100 ml
  • masło - 100 g
  • Zieleń - kilka gałązek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • Sol - 6 g
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz makrelę, odetnij ogon, płetwy i głowę.

Pokrój rybę na duże kawałki, opłucz i włóż do garnka.

Dodaj obraną cebulę, przyprawy, wodę i gotuj przez 15 minut.

Ugotowaną makrelę ułożyć na talerzu, ostudzić, oddzielić filety od kości.

Obierz pozostałą cebulę i posiekaj.

Posiekaj natkę pietruszki i marchewkę.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.

W misce blendera umieść filety z makreli, pieczeń, natkę pietruszki, śmietanę i sól. Zmiel do uzyskania gładkości.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy