przekąski 16.11.2022

jajko Benedykt z łososiem i awokado

25 min
2 porcje
Jajko Benedykt z łososiem i awokado
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Coś pomiędzy przystawką, kanapką i daniem głównym, jajko Benedykt z łososiem i awokado jest idealne na śniadanie. Minimum składników, ale maksimum przyjemności smakowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój chleb na porcje i usmaż na patelni na maśle.

Pokrój awokado i rybę w paski.

Zacznijmy od sosu holenderskiego. Umieść patelnię lub żelazną miskę w łaźni wodnej, rozpuść masło. Żółtko zaczynamy ubijać trzepaczką, dodaj olej cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie. Dodaj sok z cytryny, sól i przyprawy do smaku, ubij jeszcze minutę i odłóż na bok.

Zagotuj wodę, zrób lejek i wbij tam jajka. Gotujemy przez kilka minut i wyjmujemy. Jajka powinny być płynne w środku.

Formujemy danie. Połóż chleb na talerzu, połóż rybę, awokado i jajka na wierzchu. Sól i pieprz. Na koniec polej sosem i podawaj.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy