Łosoś jest dobry w każdej formie, a nawet bez skomplikowanego przetwarzania. Ale to nie jest powód, aby rezygnować z eksperymentów z różnymi potrawami. Na przykład taki pasztet zastąpi każdą pastę sklepową. A jeśli udekorujesz go zielenią lub kiełkami, jest to godna przekąska nawet na świątecznym stole.
Składniki
- łosoś (filet) – 170 g
- seler - 1 łodyga
- cebula - 1 rzecz
- por - 1 rzecz
- czarny pieprz (groszek) – 1 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- wino (biały suchy) – 1 szklanka
- cytryna - 1 rzecz
- śmietana - 60 g
- szczypiorek (rozdrobniony) – 2 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę i dodaj tam losowo posiekany seler, cebulę, por, ziarna pieprzu i liść laurowy.
Wlej tam wino, włóż pokrojoną cytrynę i gotuj przez 25 minut.
Dodaj łososia, przykryj i zdejmij bulion z ognia. Pozostaw na 10 minut.
Wyjmij rybę i przepuść ją przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w inny wygodny sposób.
Dodaj śmietanę, posiekaną szczypiorek, oliwę z oliwek i przyprawy i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy