I znowu jestem przekonany, że możesz ugotować pyszne danie nawet z najtańszych produktów. Tym razem byłem mile zaskoczony galaretowatym kurczakiem. Prawidłowe przetwarzanie i przyprawy całkowicie usuwają specyficzny zapach.
Składniki
- udka z kurczaka - 1 kg
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- woda (oczyszczona) – 4 l
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej łapy wrzącą wodą przez 10 minut, ostudź, obierz skórę i odetnij krawędzie paznokciami. Spłucz ponownie pod bieżącą wodą.
Ułóż przygotowane nogi w głębokim rondlu, kurczaka pokrojonego na duże kawałki. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu i zmień wodę.
Dodaj obraną cebulę, marchewkę i gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.
Wyjmij cebulę, marchewkę z bulionu i wyrzuć. Wyłowić mięso i ułożyć na talerzu do ostygnięcia.
Dodaj do garnka liść laurowy, groszek, sól, drobno posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.
Posortuj mięso z kości, pokrój na małe kawałki, ułóż na przygotowanych talerzach i posyp mielonym pieprzem.
Wlej odcedzony bulion do talerzy i ostrożnie przenieś galaretkę do zimnego miejsca na 8 godzin.