przekąski 22.01.2022

galaretowate udka z kurczaka

4 godz. 10 min.
4 porcje
Galaretka z udka z kurczaka
Peredniankina, stock.adobe.com
0

I znowu jestem przekonany, że możesz ugotować pyszne danie nawet z najtańszych produktów. Tym razem byłem mile zaskoczony galaretowatym kurczakiem. Prawidłowe przetwarzanie i przyprawy całkowicie usuwają specyficzny zapach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej łapy wrzącą wodą przez 10 minut, ostudź, obierz skórę i odetnij krawędzie paznokciami. Spłucz ponownie pod bieżącą wodą.

Ułóż przygotowane nogi w głębokim rondlu, kurczaka pokrojonego na duże kawałki. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu i zmień wodę.

Dodaj obraną cebulę, marchewkę i gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.

Wyjmij cebulę, marchewkę z bulionu i wyrzuć. Wyłowić mięso i ułożyć na talerzu do ostygnięcia.

Dodaj do garnka liść laurowy, groszek, sól, drobno posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.

Posortuj mięso z kości, pokrój na małe kawałki, ułóż na przygotowanych talerzach i posyp mielonym pieprzem.

Wlej odcedzony bulion do talerzy i ostrożnie przenieś galaretkę do zimnego miejsca na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy