To danie jest często przygotowywane we Francji. Wykwintny pasztet z kasztanów podawany jest z kawałkiem chrupiącej bagietki, doprawiony suszonymi pomidorami i kaparami. Przygotowanie przekąski w domu nie jest trudne. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj kasztany, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Wyjmij kasztany, ostudź i obierz.
Drobno posiekaj grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.
Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej koniak i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.
Posiekaj pieczone kasztany w blenderze.
Dodaj smażone grzyby, sól, przyprawy i włącz blender na kolejne 2-3 minuty.