przekąski 05.07.2023

pasztet z kasztanów

45 min
2 porcje
Pasztet z kasztanów
Peredniankina, stock.adobe.com
0

To danie jest często przygotowywane we Francji. Wykwintny pasztet z kasztanów podawany jest z kawałkiem chrupiącej bagietki, doprawiony suszonymi pomidorami i kaparami. Przygotowanie przekąski w domu nie jest trudne. Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj kasztany, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Wyjmij kasztany, ostudź i obierz.

Drobno posiekaj grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.

Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej koniak i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.

Posiekaj pieczone kasztany w blenderze.

Dodaj smażone grzyby, sól, przyprawy i włącz blender na kolejne 2-3 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy