Przekąska to zestaw warzyw, pieczonych mięs i ziemniaków, które układa się na talerzu w przypadkowej kolejności. Potrawie można towarzyszyć cienki chleb pita i ulubiony sos. Podawaj shawarmę na talerzu na gorąco.
Składniki
- Indyk - 400 g
- ziemniaki - 300 g
- pomidory - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- koreańska marchewka - 100 g
- kapusta pekińska - 100 g
- czerwona kapusta - 100 g
- Olej roślinny - 50 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na duże kawałki.
Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Przełóż na deskę, posiekaj, posyp solą i mielonym pieprzem.
Obierz i pokrój ziemniaki w paski.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż przez 7-10 minut, często mieszając.
Pieprz, sól i zdejmij z ognia.
Pokrój Pekin i czerwoną kapustę.
Włóż do osobnych pojemników, dodaj trochę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj.
Pokrój pomidora i obraną cebulę.
Połóż ładnie na talerzu mięso, ziemniaki, koreańską marchewkę, dwa rodzaje kapusty, pomidory i cebulę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy