Takie galaretowate mięso można podawać jako danie główne lub przekąskę. Często je się go doprawiając ostrym sosem musztardowym, ostrą papryką i solanką pomidorową. Przygotuj galaretkę w stylu urupińskim, być może ten przepis też ci się spodoba!
Składniki
- uszy wieprzowe - 2 kawałki
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- seler (ogonki) – 200 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 10 groszek
- ocet (do moczenia nóg i uszu) – 3 art.
- woda (filtrowane) – 7 l
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Uszy i nogi wieprzowe moczyć przez 1 godzinę w wodzie z octem, zeskrobać nożem i dokładnie spłukać.
Ułóż przygotowane potrawy w głębokim rondlu, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.
Dodaj obrane cebule, liście laurowe, czerwoną paprykę i gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj posiekaną paprykę, marchewkę i seler. Sól i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso z bulionu, oddziel je od kości, drobno posiekaj i ułóż na talerzach.
Wlej gorący bulion wraz z warzywami do pojemników z mięsem.
Ostudź, a następnie włóż galaretkę do lodówki na 10 godzin.