Masz dość monotonnych przepisów? Czas spróbować czegoś nowego! Przygotuj koreańską marchewkę z kalmarami. To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Nie rozgotuj kalmarów, Zachowaj równowagę przypraw, a danie będzie pyszne!
Składniki
- marchew - 600 g
- kalmary (schłodzone) – 2 tusze
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz tusze kalmarów we wrzącej wodzie na 2 minuty.
Połóż na talerzu, ostudź i pokrój.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Wymieszaj marchewki z cukrem, solą i mieloną kolendrą.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i posiekaj.
Rozgrzej mocno Olej roślinny na patelni, dodaj ostrą paprykę i po 10 sekundach zdejmij z ognia.
W misce z marchewką dodaj kawałki kalmarów, gorący olej z pieprzem, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy