Panierowany ser to już zwykła przekąska, ale grillowany ser bez niego nadal może cię zaskoczyć. Tylko kilka rodzajów nadaje się do takich przepisów. Jednym z nich jest haloumi, który przyszedł do nas z Cypru i Grecji, a teraz jest bardzo lubiany w kuchni gruzińskiej.
Składniki
- ser (halumi) – 230 g
- oliwa z oliwek - 15 ml
- mielony różowy pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ser halloumi na plastry o grubości około 1 cm.
Osusz papierowymi serwetkami i dokładnie posmaruj oliwą z oliwek po obu stronach.
Posyp zmielonym różowym pieprzem.
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu.
Bez zmniejszania temperatury smaż plastry sera przez około minutę z jednej strony i 1-2 minuty z drugiej.
Radzę podawać halloumi z ziołami lub pomidorkami koktajlowymi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy