przekąski 22.01.2022

Shawarma z pieczoną wieprzowiną i marynowaną cebulą

30 min
4 porcje
Shawarma ze smażoną wieprzowiną i marynowaną cebulą
manowar1973, stock.adobe.com
0

A co, jeśli dzisiaj odejdziesz od zwykłego menu i ugotujesz shawarmę? A ponieważ zrobimy to sami, wybierzmy produkty według własnych upodobań. Najbardziej lubię z pieczoną wieprzowiną, marynowaną cebulą i warzywami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj mięso i smaż do miękkości.

Pokrój wieprzowinę jeszcze drobniej, sól i pieprz.

Pokrój pomidory, obraną paprykę i cebulę. Podziel pietruszkę na małe gałązki.

Opłucz cebulę, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10 minut do marynowania.

Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj cienką warstwą majonezu.

Połóż wieprzowinę, cebulę, pomidory i paprykę warstwami na trzeciej części szerokiej krawędzi.

Rozłóż gałązki pietruszki równomiernie, wsuń luźne boki do środka i zwiń chleb pita w ciasną bułkę. Powtórz te same czynności z pozostałymi chlebami pita i nadzieniem.

Przyrumień gotową shawarmę na suchej patelni ze wszystkich stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy