A co, jeśli dzisiaj odejdziesz od zwykłego menu i ugotujesz shawarmę? A ponieważ zrobimy to sami, wybierzmy produkty według własnych upodobań. Najbardziej lubię z pieczoną wieprzowiną, marynowaną cebulą i warzywami.
Składniki
- Pita (cienki) – 4 kawałki
- wieprzowina (polędwica) – 350 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- papryka (duży) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 120 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- pietruszka - pół
- oliwa z oliwek - 20 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj mięso i smaż do miękkości.
Pokrój wieprzowinę jeszcze drobniej, sól i pieprz.
Pokrój pomidory, obraną paprykę i cebulę. Podziel pietruszkę na małe gałązki.
Opłucz cebulę, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10 minut do marynowania.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Połóż wieprzowinę, cebulę, pomidory i paprykę warstwami na trzeciej części szerokiej krawędzi.
Rozłóż gałązki pietruszki równomiernie, wsuń luźne boki do środka i zwiń chleb pita w ciasną bułkę. Powtórz te same czynności z pozostałymi chlebami pita i nadzieniem.
Przyrumień gotową shawarmę na suchej patelni ze wszystkich stron.