Taką sałatkę z tuńczykiem można bezpiecznie nazwać daniem głównym-jest bardzo satysfakcjonująca i pożywna, ale jednocześnie niskokaloryczna. Komosa ryżowa ogólnie doskonale uzupełnia sałatki-jest dobra na zimno i różni się od innych zbóż ciekawą teksturą.
Składniki
- tuńczyk (w puszkach) – 1 Bank
- komosa ryżowa - 50 g
- pieczarki - 100 g
- brokuły - 100 g
- kukurydza - 100 g
- zielony groszek - 100 G
- papryka - 100 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj komosę ryżową, aż będzie gotowa zgodnie z instrukcją, ale nie rozgotuj.
Rozłóż brokuły na różyczki i lekko gotuj we wrzącej wodzie przez 3-5 minut.
Jeśli groszek i kukurydza są zamrożone-zalej je wrzącą wodą przez minutę.
Pokrój paprykę w paski, a grzyby w plasterki.
Podsmaż grzyby na złoty kolor, sól i pieprz.
Zetrzyj tuńczyka widelcem i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
Dopraw oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodaj przyprawy do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy