Główną zaletą funchozy jest to, że można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest równie dobry jako makaron woka lub jako sałatka. Czasami zamiast tego używam cienkiego makaronu ryżowego.
Składniki
- Funchoza - 50 g
- kukurydza - 80 g
- paluszki krabowe - 80 g
- ogórki - 60 g
- majonez - 40 g
- szczypiorek (posiekany) – 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij funchozę gorącą wodą i pozostaw na około 5 minut. Radzę spojrzeć na instrukcje producenta, ponieważ są niuanse.
Pokrój ogórki i paluszki krabowe, wymieszaj z kukurydzą.
Wrzuć funchozę do durszlaka, pozwól jej spłynąć i wyślij do reszty składników. Jeśli chcesz zimną sałatkę – poczekaj, aż ostygnie lub spłucz zimną wodą.
Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem.
Udekoruj go posiekaną zieloną cebulą na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy