przekąski 17.07.2023

kapusta z szafranem po koreańsku

25 min
4 porcje
Kapusta z szafranem po koreańsku
nungning20, stock.adobe.com
0

Przekąska spodoba się miłośnikom pikantnych potraw. Kapusta z szafranem w stylu koreańskim powinna być marynowana w chłodnym miejscu. Lodówka lub Piwnica są do tego idealne. Zalecam przebijanie mieszanki warzyw długim drewnianym patyczkiem co 8-10 godzin.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kapustę na liście i pokrój na duże kawałki.

Włożyć do rondla, wlać 2 litry wrzącej wody i odstawić na pół godziny.

Posiekaj warzywa, obraną cebulę i czerwoną paprykę.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Połącz marchewki, smażoną cebulę z masłem, ostrą papryką i ziołami.

Wyjmij kapustę z wody i włóż do przygotowanego słoika warstwami, naprzemiennie z preparatem warzywnym.

Zagotuj 500 ml pozostałej wody, dodaj sól, cukier, szafran i czosnek przepuszczony przez prasę.

Zdejmij z ognia, dodaj ocet i wymieszaj.

Wlej marynatę do słoika z kapustą, zamknij pokrywkę i umieść w chłodnym miejscu na 2 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy