Przekąska spodoba się miłośnikom pikantnych potraw. Kapusta z szafranem w stylu koreańskim powinna być marynowana w chłodnym miejscu. Lodówka lub Piwnica są do tego idealne. Zalecam przebijanie mieszanki warzyw długim drewnianym patyczkiem co 8-10 godzin.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- Szafran (suszone) – 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet - 1 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kapustę na liście i pokrój na duże kawałki.
Włożyć do rondla, wlać 2 litry wrzącej wody i odstawić na pół godziny.
Posiekaj warzywa, obraną cebulę i czerwoną paprykę.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Połącz marchewki, smażoną cebulę z masłem, ostrą papryką i ziołami.
Wyjmij kapustę z wody i włóż do przygotowanego słoika warstwami, naprzemiennie z preparatem warzywnym.
Zagotuj 500 ml pozostałej wody, dodaj sól, cukier, szafran i czosnek przepuszczony przez prasę.
Zdejmij z ognia, dodaj ocet i wymieszaj.
Wlej marynatę do słoika z kapustą, zamknij pokrywkę i umieść w chłodnym miejscu na 2 dni.